慶祝90周年之作

B&O; BeoLab 90

B&O;的喇叭設計一向型格又特別,見慣不怪。不過睇到呢款B&O;為慶祝90周年推出的Beolab 90,相信大家依然會驚嘆佢有外形有幾獨特。全隻喇叭由多達十幾個弧形多面體組成,喇叭採用了重達65kg的鋁金屬製作,配備了7組30mm高音、7組86mm中音、3組212mm側、後置低音及1組260mm前置低音單元。單元數量多達18組,指向前後左右各個方位,所以BeoLab 90也是一款「360度全方位喇叭」。配合自家新的「Active Room Compensation」技術,B&O;指無論放置在房間邊度、有幾多人同時收聽,都可以獲得極緻音質。而通過「Beam Width Control」技術則可以控制聲音擴散角度,無論係一屋人開Party聽歌又或者幾個人睇戲都可以應付。

喇叭底部設有RCA、XLR、光纖、同軸及USB輸入,當中同軸及USB支援24bit/192kHz音訊,此外BeoLab 90更支援WiSA高音質無線傳輸技術。新喇叭將會於11月17日正式發售,當日也是B&O; 90周年的「正日」,售價為每隻26,995英鎊。

    Leave Your Comment Here